Generic Cialis Soft Kamagra Jelly Generic Female Viagra Generic Viagra Super Active Generic Priligy Generic Cialis Professional Generic Levitra Red Viagra Generic Viagra Jelly Generic Levitra Soft Brand Viagra Generic Viagra Caps Kamagra Generic Cialis Daily Viagra Gold Kamagra Polo Cialis Black in nederland hvor kjøpe generisk cialis på nett i Norge
nike cortez Scarpe nike air max scarpe asics nike air force Saucony polo camicie Polo Ralph Lauren nike roshe air max Scarpe Adidas scarpe Nike Scarpe louis vuitton Ray ban adidas Adidas superstar longchamp air max Cinture scarpe Puma Puma Scarpe new balance oakley converse
За Mакедонија

За Mакедонија

Испратено За Mакедонија

Општи информации за Македонија

zemljevid

РепубликаМакедонија

Грб: Во внатрешноста на грбот се наоѓа вода, која го претставува Охридското езеро, планина, која ги претставува планините на Македонија, и сонце, како национален симбол на Македонија со своите зраци. Обиколен е со венец кој се состои од златни плодови на афион, листови на тутун и класови жито, во дното на кој е црвена трака со бел вез.

grb

Знаме:Знамето е составено од црвена позадина на која има златно сонце. Сонцето е со осум сончеви краци кои се простираат од сончевиот диск со проширување до рабовите на знамето. Тоа претставува „ново сонце на слободата“, испеано во македонската национална химна.

Денес над Македонија

Македонците се борат,

за своите правдини!

Македонците се борат,

за своите правдини!

Одново сега знамето се вее,

на Крушевската република!

Гоце Делчев, Питу Гули,

Даме Груев, Сандански!

Гоце Делчев, Питу Гули,

Даме Груев, Сандански!

Горите Македонски шумно пеат,

нови песни, нови весници!

Македонија слободна,

слобoднo живее!

Македонија слободна,

слободнo живее!”

 

himna zemljevid zastava

Местоположба: Југоисточна Европа, Балкански полуостров

Површина: 25.713 км2

Главен град: Скопје, економски, културен и индустриски центар на Македонија (550.000 жители)

Поголеми градови: Куманово, Битола, Прилеп, Тетово, Гостивар, Охрид
Независност: 8 септември 1991.

Државни празници: – 24 Мај, “Св. Кирил и Методиј” – Ден на сесловенските просветители; – 2 Август, Ден на Републиката; – 8 Септември, Ден на независноста; – 11 Октомври, Ден на народното востание; – 23 Октомври, Ден на македонската револуционерна борба и – 8 Декември, “Св. Климент Охридски”

Празници: – 1 Јануари, Нова година; – Бадник, ден пред Божик, 6 Јануари според православниот календар; – Божик, првиот ден на Божик, 7 Јануари според православниот календар; – 19 Јануари, Богојавление (Водици) според православниот календар; – Велики Петок, петок пред Велигден според православниот календар; – Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар; – 1 Мај, Ден на трудот; - 28 Август, Голема Богородица според православниот календар; – Духовден, петок пред Духовден според православниот календар и – Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам.

Устав: усвоен на 17 ноември 1991, на снага од 20 ноември 1991

Број на жители: 2.046.209; 2001.

Право на глас: 18 години; македонско државјанство
Етнички состав: Македонци 66,6%, Албанци 22,7%, Турци 4%, Роми 2,2%, Срби 2,1%, останати 2,4% (проценка од 1994.)

Јазици: македонски 70%, албански 21%, турски 3%, српскохрватски 3%

Национална валута: македонски денар (МКД), 1 ЕУР = 61,81 (1 јуни 2011.)

Верска припадност: православни 67%, муслимани 30%, останати 3%

Географска Местоположба: Југоисточна Европа, ја обиколуваат Србија, Косово, Албанија, Грција и Бугарија

Географски координати: 41 50 N, 22 00 E

Површина: вкупна: 25.333 км2, копнена: 24.856 км2, водена: 477 км2 (2%) од територијата на земјата

Копнени граници: Србија 62 км, Косово 159 км, Албанија 151 км, Бугарија 148 км и Грција 246 км

Обала: (обиколена со копнена граница)

Клима: долги, топли, суви лета и есени со многу сончеви денови во текот на годината, и остри и студени зими со многу снег.

Релјеф:Ридско-планинско подрачје (75%) покриено со длабоки речни базени и долини; 3 големи тектонски езерасместени на јужната граница (Охридско, Преспанско и Дојранско езеро); 35 поголеми и помали реки; 50 вештачки езера;

Најголемата рекаво Македонијна е  Вардар (388 км должина, од кои 301 км проаѓа низ Македонија) ја дели државата  на два дела.

Висинска разлика: најниска точка: реката Вардар 50 м; највисока точка: врвот Голем Кораб 2.764 м надморска височина
Природни ресурси: хром, олово, цинк, манган, волфрам, никел, железна руда со низок квалитет, азбест, сумпор, дрво, обработлива земја; геолошкиот состав, релјефот, климата, хидрографијата, тлото, флората и фауната, овозможија Македонија да се вброи меѓу ретките земји на Европа со богато природно наследство;  3 национални паркови Пелистер, Маврово и Галичица, 4 строги природни резервати, и бројни споменици на природата
.
Културно наследство: 
Македонија е земја на различни  народи,  народности и религии; поради својата богата историја и мешањето на различни култури, има многу богато културно наследство; во 1980 година градот Охрид и Охридското езеро се прогласени за светско културно наследство под заштита на УНЕСКО.

Археолошки локалитети: Хераклеа Линкестис, Скупи, Стоби, Кокино и др.; крајбрежјето  на Охридското езеро е населеново времето пред новата ера, најстарите археолошки населби датираат од времето на неолитот, околу 6.000 години пред новата ера, а само на македонската сливна страна се откриени повеќе од 170 археолошки локалитети.

EU direktiva o e-zasebnosti

Spletna stran uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z namestitvijo piškotkov na vašo napravo.

Poglejte EU direktivo o e-zasebnosti.

Zavrnili ste piškotke. Odločitev lahko tudi spremenite.

Dovolili ste namestitev piškotkov na svoj računalnik. Odločitev lahko tudi spremenite.